Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

12 Mart 20230

Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci 2021

Burun estetiği operasyonlarında önemli olan nokta hasta ile doktorunun karşılıklı güven oluşumu içinde hem fikir olarak değişikliğe karar vermeleridir. Burunun ana fonksiyonlarına hiçbir zarar vermeden, özelliklerinin tamamını koruyarak hastanın istediği şekilde yeniden yapılandırılması ameliyatın temel amacıdır.

 

 

Estetik amaç ile burun yapılandırılması anında kulak burun boğaz doktorunun ihtiyaç görmesi halinde hastaya başka uygulamalarda da bulunabiliyor. Burun estetiği yaptırmadan önce, ameliyat sırasında yaşanma ihtimali olan durumları ve burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci içinde yaşanabilecekleri detaylı şekilde düşünüp ondan sonra karar vermek gerekiyor.

Yaş Faktörü Operasyonu Etkiliyor

Burun insan vücudu için önemli görevleri olan bir organdır.  Burun estetiği operasyonlarının da ana amacı bu göreve yardımcı olmaktır. Burnun gereken görevi yerine getirmesine yardımcı olmak, aynı zamanda da kişinin yüzü ile daha uyumlu ve estetik görünüşü artırmayı hedefler. Bütün organların gelişimi 18 yaşın doldurulması ile tamamlanır.

18 yaşını doldurmayan bir bireyin burun içinde çokça bulunan kemik ve kıkırdak yapının gelişimini tamamlayarak yerleşmiş olması düşünülemez. Tam olarak estetiksel yapı da ergenlik çağından sonra oturur. Bu yüzden burun ameliyatları hasta 18 yaşını doldurmadan önce yapılamaz.

Estetik Burun Ameliyatından Sonraki İlk Gün Nasıl Geçer?

Her ne kadar insanlar arasında azımsansa da netice bir cerrahi operasyon geçirilmiştir. Bunun neticesinde yüz bölgesinin tamamında birkaç günlük etkiler oluşur. Bunlar, burun ve burun çevresinde, üst dudakta, göz çevresinde oluşan şişlik ve koyu morluklardır. Bunlar her hastada görülen tepkilerdir.

Korkmayı ya da tedirgin olmayı gerektirecek bir durum değildir. Operasyon sonrası burun kapalı tutulur. Lüzum görüldüğünde tampon uygulaması da yapılır. Yeni görünümü merak eden hastalar, morluk içindeki yüzlerini görmekten pek hoşlanmazlar.  Ancak bu tepkilerin geçmesi en az 1 hafta ile 10 gün arasındaki bir sürede gerçekleşiyor.

Operasyondan Kaç Gün Sonra Duş Alınabilir?

Burun estetiği duş almanın hatta banyo yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Ancak yapılan bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi operasyon bölgesine suyun temas ettirilmemesi gerekir. Saç yıkama esnasında suyun burun ile temasından kaçınılması neredeyse imkânsız olduğundan ilk günlerde hastalara banyo yapmak yerine sadece duş almaları tavsiye edilir.

Kaç Gün Bandajlı Kalınıyor?

Operasyon sonrası her hastaya mutlaka uygulanan bandajlama hastada iyileşme süreci tamamlanana kadar kalır. Bu da 7 gün ile 10 gün arası bir müddettir. Her hastaya uygulanmayan tampon uygulaması ise genelde doktorun uygun görmesi ile daha kısa bir zaman içinde çıkarılır. Gerek tampon olsun gerekse bandaj olsun kesinlikle hastanın müdahale etmemesi gereken unsurlardır. Her ikisi de doktorun uygun görmesi ve doktorun müdahalesi ile çıkarılır.

Tampon Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Tampon burun estetiği operasyonlarının ardından burunun yeni oluşturulan görüntüsü korumak adına alçıdan yapılan bir ateldir. Tampon uygulaması genellikle burun ucunun yükseltilmesi için yapılan operasyonların ardından kullanılır. Tamponun kullanım sebepleri arasında ayrıca, ameliyat sonrası burundan gelecek akıntıların tampon vasıtası ile tutulumunu sağlamak, hatta kişiyi rahatsız edici bu sıvıların emilmesini sağlamaktır.

Ameliyat Sonrası Burun Kanama Yapar Mı?

Tampon uygulaması burundan gelen sıvıların tutulumu içindir. Bu sıvılar kan değil operasyon gereği uygulanan bölgeden gelen doğal tepkilerdir. Ancak gelen akıntı kırmızıya dönüşüyor ise o zaman yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Hemen operasyonu yapan doktora danışılmalıdır.

Operasyon Sonrası Burun Temizliği Nasıl Yapılır?

Estetik operasyon geçiren kişiler ilk bir hafta içinde burundan gelen bazı akıntılar yaşarlar. Bu duruma engel olmak için genellikle alçı burun aleti kullanılır. Ancak yine de zaman içerisinde bu akıntılar burunun içinde kuruyarak zaten zor olan nefes alıp verme işlemini imkânsız hale getirir.

Bu durumda doktoru tarafından bilgilendirilmeyen bazı hastalar kulak temizleme çubuğu ya da peçeteleri burunun içine sokarak temizlemeye çalışırlar bu davranış son derece tehlikeli bir davranıştır. Operasyon sonra iyileşme sürecinde yaşanabilecek bütün durumlar hakkında doktorlar bilgi verir. Verilen hijyen talimatlarına uyarak burun temizliği yapılmalı, alternatif yöntemler üretilmemelidir.

Ameliyat Sonrası Nefes Alıp Vermede Zorluk Yaşanır Mı?

Burun estetiği sonrasında vücudun doğal olarak vermiş olduğu tepkilerin başında yüzün büyük bir bölümünde meydana gelen şişlik ve morluklardır. Şişlik en çok tabii ki burunda oluşur. Burundaki şişlikler ilk birkaç için kişinin rahat nefes alıp vermesine engel olur.

Hastalar ameliyat sonrası ilk günler ağızdan nefes alıp verirler. Bu da istisnasız bütün hastalarda ağız kuruluğu şikâyeti oluşmasına neden oluyor. İstenmeyen bu durumda kişinin ağız kuruluğunu gidermesi için bol miktarda su içmesi önerilir. Ayrıca dudaklarının kuruyup çatlamasını engellemek için de nemlendirici sürmesi tavsiye edilir.

Hapşırmak Operasyon Sonrası İyileşme Sürecini Etkiler Mi?

Hayır. Burun estetiği sonrası hapşırmaktan çekinmemek gerekiyor. İçeriden uygulanan baskı burun ve etrafında oluşan şişliğin giderilmesinde olumlu rol alır. Bu yüzden hapşırma ihtiyacı duyulduğunda engellemeye çalışılmamalıdır.

Burun Ameliyatı Sonrası Nasıl İstirahat Edilir?

Burun ameliyatı geçiren kişilerin en az 2 gün içinde baş bölgesini bedeninden yüksekte tutarak uyumaları önerilir. Bu dinlenme için hastanın başının altına en 2 adet yastık koyması hekimler tarafından tavsiye ediliyor.

Hasta dinlenme esnasında mutlaka sırt üstü yatmalıdır. Operasyonun burundan yapılmış olması sebebi ile yüz üstü yatmak zaten mümkün olmaz. Sağ ya da sol tarafa yatıldığında ise hangi tarafa yatılır ise o tarafta bulunan göz ve burun kısmında şişlikler oluşabilir. Bu yüzden burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci içinde mutlaka sırt üstü istirahat edilmelidir.

Operasyon Sonrası Diş Fırçalama Yapılır Mı?

Estetik burun operasyonu geçiren hastaların bandajları 10 içinde açıldığından diş fırçalamak ile ilgili soruların da akıllara takılması son derece doğaldır. Operasyon sonrasında diş fırçalamanın hiçbir zarar yoktur. Ancak üst dudağın hareket ettirilmemesi fırçalama esnasında dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Ayrıca fırça seçiminde de yumuşak başlı diş fırçası tercih edilmelidir. Hızlı ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır.

Operasyon Sonrası Kıyafet Seçimi Çok Önemli

Giyilecek olan kıyafetler mutlaka burun organına temas eder. Burun estetiği operasyonu sonrası hiçbir temasın olmaması gereken buruna, giyilecek kıyafetlerin seçimi konusunda da dikkat etmek gerekiyor. İyileşme süreci boyunca üstten giymeli değil de gömlek ve hırka gibi önden kapamalı ya da boyun bölgesinde fermuar bulunan kıyafetler seçilerek burunun alabileceği darbe riski ortadan kaldırılabilir.

Burun Estetiği Sonrası Yemek Seçimi Önemli Midir?

Estetik operasyon sonuçta cerrahi bir girişimdir. Hasta narkoz alarak operasyonu geçirir. Bu da ameliyat sonrasında alacağı besinleri etkilemektedir. Ağır ve sert olmayan besinler operasyon sonrasında tüketilmek için en uygun gıdalardır. Ameliyattan sonraki ilk günlerde katı besin kesinlikle alınmamalı, genellikle meyve ve meyve suyu tüketilmelidir.

Aradan geçen birkaç günden sonra ise yoğurt, muhallebi, çorba gibi akışkan ve kolay yutulabilir gıdalar ile devam edilir. İster meyve suyunun tüketildiği ilk günler olsun, ister ardından takip eden günler olsun tüketilen gıdaların ne çok soğuk ne de çok sıcak olmamasına özen göstermek gerekiyor. Bu sebeple çay ve kahvesi tüketme tutkusu olanların iki hafta boyunca bu ürünleri tüketmeleri yasaktır.

Estetik Sonrası Görünüm Ne Zaman Oturur?

Burun estetiği operasyonları öyle ameliyattan iki gün sonra hemen meyvesini vermez. Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci içinde yüz bölgesinde oluşan şişlik ve morluklar 2 hafta içinde yok olsa da yeniden yapılandırılan burunun yüze oturması uzun bir süre alabilir. Ameliyatın tam olarak sonucu burunun yüze iyice oturmasından sonra anlaşılır. Bu süreç her kişide değişkenlik gösterebilirken, ortalama olarak 6 ay ile 12 ay kadar sürer. Bu farklılık tamamen kişiseldir.

Operasyon Sonrası Dışarı Ne Zaman Çıkılır?

Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci sonrası hastalar iki hafta sonra normal hayatına başlayabilirler. Ancak dikkatli olmaları gereken bir konu güneş ışınlarından kendilerini korumaktır. Bunun için güneşin yoğun olarak hissedildiği saatleri tercih etmek yerine akşamüstü vakitlerini seçmeleri en ideal olanıdır. Mutlaka gündüz çıkılması gerekiyorsa da yüksek faktörlü güneş kremleri kullanarak cerrahi operasyon geçiren burun koruma altına alınır.

Alkol ve Sigara Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci sonrasında alkol ve sigara her ikisi de operasyon sonrası doktorun reçete ettiği ilaçlar ile etkileşime girerler. Bu tehlikeden korunmak için hastalar en son doktor kontrollerinin ardından ilaçları kesilene kadar ne sigara ne de alkol tüketmemeleri gerekir.

 

Yorum Yazın

https://drtamersakrak.com/wp-content/uploads/2024/01/DR-TAMER-SAKRAK-1.png

Dr. Tamer Şakrak Klinik olarak her zaman hastalarımızı estetik açıdan memnun etmeyi amaçlayıp bu doğrultuda devam ediyor.

Hemen Bilgi Alın
bt_bb_section_top_section_coverage_image